Djevojačka zabava predstavlja zabavu koja se priređuje u čast buduće mladenke tjedan-dva prije vjenčanja. Kao što joj i samo ime kaže, ova zabava priređuje se isključivo za djevojke. Dečkima je na takve zabave zabranjen pristup. To je na neki način prilika za druženje s najboljim prijateljicama i razgovore o zajedničkim dogodovštinama, djetinjstvu, mladosti, bivšim dečkima i drugim laganim i zanimljivim temama koje djevojke same odaberu.

Djevojačka zabava simbolički predstavlja posljednju takvu zabavu prije ulaska u bračnu luku, iako u današnje vrijeme, za razliku od vremena kad su se udavale naše mame, u životima djevojaka nakon vjenčanja se stvari ne mijenjaju tako drastično. Druženja s prijateljicama, zajednička okupljanja i izlaski prakticiraju se i nakon braka.

Ovu zabavu uglavnom organizira mladenkina kuma. Cilj je da curama bude zanimljivo i zabavno i da im ostane u lijepom sjećanju. Tome često pripomaže iznajmljivanje stripera koji dodatno podigne atmosferu i nasmije ionako raspoloženo društvo.
Običaj je da svaka uzvanica donese neki poklon koji će budućoj mladenki trebati (npr. sexy rublje za prvu bračnu noć, kuharicu, kuhaču, pregači i sl.).Što se tiče poklona, geslo je „što maštovitije, to bolje“.

Nije uopće bitno da li se zabava održava kod kuće ili na nekom drugom mjestu (kafić, disco club, brod,...), najvažnije je da vlada dobro raspoloženje, radost, smijeh i veselje.