Dobili ste pozivnicu

Kad dobijete pozivnicu, zahvalite se telefonom na pozivu. Budite odgovorni, isplanirajte taj vikend što ranije, prihvatite poziv ili se zahvalite i odbijte ga što prije, a najkasnije 30 dana prije vjenčanja kako bi mladenci mogli precizno planirati. To možete učiniti telefonom ili reply karticom (za odgovor), ako ste je dobili uz pozivnicu. Nedopustivo je ne odgovoriti na pozivnicu.

Koji poklon odabrati?

Najbolji poklon uvijek je novac. Međutim, u novije vrijeme razne trgovine nude mogućnost da mladenci sastave listu poklona na osnovu koje gosti kupuju prema svojim mogućnostima. Nazovite mladence ili roditelje i raspitajte se što žele i u kojim trgovinama su otvorene liste poklona. Mladenci vam možda neće samoinicijativno unaprijed reći gdje su liste otvorene pa je dobro da ih sami pitate. Ne prosuđujte ukus mladenaca i ne kupujte im nešto drugo po svojoj volji, jer oni to vjerojatno ne bi sami izabrali. Izaberite stvari koje oni žele, pri biranju mislite na njih, jer kome trebaju neželjene stvari? Vjerojatno i vi još uvijek imate u podrumu ili na tavanu poklone s vašeg vjenčanja koje niste otvorili, a vjerojatno nikada ni nećete. Ako niste sigurni u izbog poklona, odlučite se darovati novac. Mladenci će sigurno sami bolje znati odabrati ono što im treba nego da im kupujete nepotrebne stvari.

Darivanje

Darivanje nije predstava i razmetanje pred ostalim gostima. To je osobni čin, odnos između gosta i mladenaca i takav treba i ostati. Ne mora svatko znati što je i koliko tko poklonio. Iako je taj neugodni običaj možda dio vaše tradicije, poštujete želju mladenaca da običaj prekinu. Ukoliko mladenci žele poklon u novcu, poštujte njihovu želju, ali nemojte poklanjati preko svojih mogućnosti.

Sretni i zahvalni

Ne prosuđujte je li vjenčanje organizirano po vašem ukusu i po običajima koji vi poznajete. Prepustite se, uživajte i budite zahvalni na svemu što su vam pripremili. Pozvali su vas i potrošili dosta novca, a nisu morali. Dobro se zabavite, radost je smisao života.

Što odjenuti na vjenčanje?

Gošće ne bi trebale nositi raskošnu bijelu ili bež odjeću da ih netko ne bi zamijenio s mladenkom. Pazite da nehotice ne zasjenite mladenku i mladoženju, ovo je njihov dan. Neprimjereno je doći na vjenčanje u svakodnevnoj ili sportskoj odjeći. Uredite se i time pokažite poštovanje prema mladencima i svečanom činu.

Budite umjereni

„Zlatna sredina“ je prastara mudrost. Ne trebate se skrivati i biti potpuno samozatajni no ipak pripazite na umjerenost u hrani, piću, slikanju s mladencima, čestitanju, plesanju s mladencima i roditeljima. Neki gosti posebno uživaju biti „pri ruci“ i dijeliti svoje bogato iskustvo i široka znanja pa se miješaju u sve. Organizaciju prepustite domaćinima, fotografu i snimatelju sigurno ne trebaju vaše sugestije i savjeti. Opustite se i jednostavno budite gost.

Djeca na vjenčanju

Djecu mlađu od 2 godine ostavite kod kuće. Vjenčanje nije mjesto za njih. Previše je bučno, posvud nova lica, nema mira i reda na kojeg su djeca navikla. Mogu postati nervozna, plakati i uznemiravati druge goste. Vodeći računa o njima ni vi se nećete opustiti i zabaviti. Djecu od 2 do 4 godine imajte stalno pored sebe. Vjenčanje dugo traje. Unatoč radosti i uzbuđenosti ili baš zbog njih, dječica postaju i hiperaktivna, ali i preumorna i iscrpljena. Djeca starija od 4 godine mogu biti za posebnim stolom, vjerojatno će ih mladenci tamo i smjestiti. Moguće je da će im organizirati posebni program.

Kada je pristojno otići?

Najranije nakon rezanja torte i podjele konfeta i zahvalnica. Svakako ponesite sve što vam mladenci poklone. Ako zahvalnicu ili konfet ostavite na stolu, ponižavate njihov izbor poklona kojeg su brižljivo za vas birali. Lijepo je zahvaliti na pozivu i pohvaliti organizaciju. Taj razgovor treba biti vrlo kratak, jer su mladenci već umorni od zahvaljivanja i ispraćanja. Ukoliko zbog opravdanih razloga morate otići ranije, najavite to mladencima pri dolasku, kako bi vaš raniji odlazak pravilno razumijeli.