Budući da nam vrlo brzo dolazi proljeće, a s njim i lijepo vrijeme koje će s nas skinuti slojeve odjeće koja smo nosili tokom zime, vrijeme je da razmislimo i o skidanju viška kilograma prikupljenih tokom zime i povratku u dobru formu.

Najbolje je početi s izmjenama u prehrani. Da li ste se zapitali koliko brz način života s mnogo rafinirane hrane, šećera, masnoća, soli… može održati tijelo zdravim?

Budite se umorni, bez energije, imate problema s probavom, anemični ste, imate podočnjake i blijedi ste… sve su to znakovi stresa, ali i neuravnotežene prehrane. Tijekom vremena tijelo se sve teže bori s nagomilanim toksinima i stoga mu je potreban dobar godišnji odmor – potreban mu je svježi sok od voća i(li) povrća. Počastite se! Male promjene u prehrani mogu učiniti čudo, a tijelo će vam biti zahvalno. Osim što su sokovi od voća i povrća lako probavljivi, hrane stanice vitaminima, mineralima, ali i prijeko potrebnim kisikom. Osim toga, krajnji cilj jest osjećati se lakšima i poletnijima.

Sok od svježe jabuke pravi je osvježavajući tuš za organizam. Sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove, pa stoga neki liječnici savjetuju cjelodnevnu dijetu samo s jabučnim sokom. U skandinavskoj mitologiji jabuka je bila voće bogova, a dokazano daje bolji san, smanjuje visoki tlak, te pomaže kod vrtoglavice i pretilosti. Jako je važna za njegu zubi, a dobro je sredstvo i za osvježenje daha.

Ukoliko nemate vremena za malu voćnu kašicu, nutricionisti će vam savjetovati sok od limuna. Grci su je zvali perzijska jabuka, bogata je antioksidantima, vitaminom C i flavonidom naringeninom koji sprječavaju rano starenje i infekcije. Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će vas i mučnine. Naime, znanstvenici kažu da naringenin smanjuje pohranjivanje masnoća, spušta razinu triglicerida i kolesterola te potiče prirodni tijek metaboličkih procesa.
Jednostavno rečeno – potiče prirodno mršavljenje. Koliko je limunada popularna govori podatak da planetarno poznate glumice Jennifer Aniston, Beyonce i Heidi Klum svoju liniju održavaju limunovim sokom. Sve što trebate učiniti jest popiti čašu limunovog soka pola sata prije jela.

Ukoliko želite više, posegnite za povrćem. Sok od mrkve najbolji je izvor vitamina A, a bogat je i vitaminima B, C, D, G i K. Otvara apetit i pomaže kod probave. Daje čvrste kosti i jako je dobra hrana za oči. U kombinaciji sa ciklom, prava je bomba za vaše krvne žile. Osim što pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet cijelog organizma. Preporuča se ženama za vrijeme menstrualnih tegoba i menopauze. Cikla i mrkva predstavljaju izvanredno organsko sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i žući te potiču limfne aktivnosti u čitavom tijelu. Ako još uvijek niste osjetili učinke sokova od voća i povrća, sada je pravo vrijeme.

Nakon što počnete voditi računa o prehrani, vrijeme je i za malo tjelovježbe. Najlakše je započeti s trčanjem. Osim što će vam svakako dobro doći za vaše fizičko zdravlje, stručnjaci kažu da je trčanje jednako dobro za vaše mentalno zdravlje. Ukratko, trčanje stimulira vaš mozak i sa vremenom uveliko utiče na mentalne sposobnosti.

Istraživanje koje je proveo američki Nacionalni institut za starenje u Marylandu pokazala je da je nakon tek nekoliko dana redovnog trčanja mozak osobe koja je trčala bio bogatiji za nekoliko stotina tisuća novih moždanih stanica. Stanice su nastale na području zaslužnom za stvaranje sjećanja i prisjećanje. Osobe koje su trčale imale su veću sposobnost prisjećanja stvari iz prošlosti, a razvijenost ove sposobnosti podrazumijeva i veću sposobnost učenja i obavljanja drugih kognitivnih zadataka. Sve u svemu, nema vam druge - nabavite tenisice i trenerku i na trčanje!

Trčati treba, ali zbog nedostatka vremena mnogi od nas odustaju. Zašto onda ne nabaviti sprave i vježbati doma u bilo koje vrijeme? Vježbanjem ćemo utjecati na kvalitetu svog života, bolje ćemo se osjećati u svom tijelu i kvalitetnije obavljati svakodnevne obaveze. Danas postoji bezbroj sprava za vježbanje, ali koju kupiti?

Jako je popularna traka za trčanje. Ova sprava kojom se simulira trčanje ili brzo hodanje, namijenjena je za aerobne vježbe, za poboljšanje respiratornih funkcija. Ujedno vrlo pozitivno djeluje na arterijski tlak i kardiovaskularni sustav, a kada je u pitanju oblikovanje mišića, onda najbolje prolaze mišići nogu. Jednostavna je za korištenje i može se postaviti bilo gdje u prostoru. Ali ako imate problema s koljenima onda ovo nije sprava za vas!

Sobni bicikl je najpoznatija sprava koja se koristi u kućnim uvjetima. Idealan je za sve one koji vole vožnje po vani, a dolaskom hladnog vremena i dalje mogu uživati u vožnjama. Pogodan je za sve dobne skupine. Vožnjom na sobnom biciklu poboljšavamo kondiciju i smanjujemo masno tkivo i dovodimo harmoniji tijela i duhovnoj smirenosti.

Steper je dizajniran da oponaša nordijsko skijanje, kao i penjanje uz planinu, korištenjem i ruku i nogu. Uz pomoć ove sprave u potpunosti se ojačavaju mišići nogu i mišići gornjeg dijela tijela, a ujedno se jača kardiovaskularni sustav u cijelom tijelu, smanjuje masno tkivo i poboljšava elastičnost mišića.

U ponudi je i višenamjenska sprava. Za kvalitetan rad na univerzalnim spravama neophodno je poznavanje sistema rada u teretani. Na ovim spravama možete odraditi i više od 20 različitih vježbi kojima se aktiviraju različite skupine mišića.
Konstantno i redovno vježbanje na univerzalnim spravama pomaže da ojačaju svi mišići na tijelu. Zbog manjih dimenzija može se postaviti u većinu stambenih prostorija.

Dakle, ponuda je zbilja šarolika, a konačna odluka je samo na Vama.

Uvođenjem promjena u prehrani i svakodnevnom tjelovježbom učinit ćete dobro za svoje tijelo, a dobivanjem boljeg i zdravijeg izgleda, bolje ćete se i osjećati. Ne kaže se stoga uzaludno da je u zdravom tijelu i zdrav duh. Najvažnije je biti uporan i ne odustajati i rezultati će biti vidljii vrlo brzo.
Sretno!!!