U vrijeme kada su se ženili i udavali naši roditelji, bračna putovanja nisi ni postojala. Barem ne u stvarnosti. O tome su samo mogli gledati filmove i TV serije. Danas je situacija totalno drugačija. Među osnovne zadatke prilikom organizacije vjenčanja nalazi se i odabir mjesta za bračno putovanje, tzv.medeni mjesec. Ne zna se točno odakle potiče naziv „medeni mjesec“. Prema jednoj mitologiji prije 4.000 godina u Babilonu je bio običaj da otac mlade opija zeta mjesec dana poslije svadbe. Piće je bilo vrsta piva dobivenog od meda, pa otuda potiče izraz "medeni mjesec" ili na engleskom "honeymoon".

Drugi pak izvor kaže da pojam „medeni mjesec“ dolazi iz engleske tradicije gdje se pilo vino s medom cijeli mjesec nakon vjenčanja. Vjerovalo se da to paru donosi veće šanse u dobitku sina. Med simbolizira slatkoću novog braka, a mjesec je spoznaja da će ovaj slatki trenutak izblijedjeti kao pun mjesec. Postoji također i tradicija gdje je medeni mjesec predstavljao ono vrijeme koje je mladoženja bio prisiljen skrivati svoju mladu dok se njena rodbina ne umori od traganja za njom.

Bilo kako bilo, nakon što ste stupili u brak i taj trenutak ovjekovječili zajedno sa svojim prijateljima na vjenčanju koje ste pomno u detalje organizirali, vrijeme je da predahnete i da se zasluženo odmorite zajedno sa svojim novopečenim bračnim partnerom. Medeni mjesec je mjesto vašeg vrhunskog užitka koji ćete provesti u novoj bračnoj zajednici i koje mora biti najromantičnije mjesto na svijetu bez obzira radi li se o romantičnom zalasku sunca na drugom kraju svijeta ili gledanju omiljenih filmova u zamračenom vlastitom stanu. Bitno je da medeni mjesec provedete zajedno, uživajući jedno u drugome i u čarima braka jer, kao što već rekosmo, ti slatki trenuci idealnog braka će izblijedjeti kao pun mjesec.