Vjerojatno ste se mnogo puta pitali na kojoj ruci se nosi zaručnički prsten. Naime, u nekim zapadnim zemljama zaručničko prstenje nosi se na desnoj ruci, na prstenjaku. Na taj prst samo se naknadno stavlja vjenčani prsten. Primjerice u SAD-u i Velikoj Britaniji, prsten se nosi na lijevoj ruci, na prstenjaku. S druge strane u Poljskoj i Ukrajini običaj je da se zaručničko prstenje nosi na desnoj ruci, na prstenjaku. S obzirom da Hrvatska ipak spada među slavenske narode, bilo bi logičnije da se zaručnički prsten stavlja na desnu ruku. No, bez obzira na bilo koju ruku, pa čak i prst ga stavili, važno je ono što osjećate prema svojem zaručniku.

Vjenčano prstenje je simbol vašeg braka i kao takvo iznimno vrijedan i važan element vjenčane ceremonije. Vjenčano prstenje odražava vašu osobnost, vašu obvezu, ali i vaš stil.

Vjenčano prstenje birajte zajedno. Zaručnički prsten je bio iznenađenje stoga o vjenčanom donesite zajedničku odluku. Mnoge mladenke unaprijed znaju kakvo prstenje žele stoga razgovarajte o prstenju. Vidite da li imate slične ideje. Dogovorite se da li želite da vaše prstenje bude identično ili će imati samo neke zajedničke osobine. Također možete se odlučiti i za dva potpuno različita prstena.

S obzirom da ćete uglavnom istovremeno nositi i zaručnički i vjenčani prsten možete izabrati vjenčani prsten koji odgovara stilu zaručničkog.

Na izbor prstena utječe i životni stil. Ako puno radite s rukama trebali bi izabrati prsten koji je od čvršćeg materijala kao i kamen. Kamen se na takvom prstenu ne bi trebao isticati niti iskakati iz ravnine prstena. Ukoliko inače volite izražajniji nakit i ne smeta vam, tada možete izabrati takav i vjenčani prsten.

Morate se odlučiti da li uopće želite na vjenčanom prstenu imati kamen, ukrase, od kojeg će metala biti… Najčešće se bira između bijelog i žutog zlata te platine. Bijelo zlato je popularno jer ide i uz srebro i žuto zlato, a i jeftinije je od platine. Platina ima sličan efekt kao bijelo zlato samo je jača i otpornija. Žuto zlato je tradicionalan izbor, ali provjerite koliko karata ima. 9 karatno zlato nije dobro kao ono 18 karatno i neće izdržati jednako dugo. Naravno, što više karata to će biti i veća cijena prstenja.

Pogledajte kod nekoliko zlatara, nisu cijene svugdje iste.

Budući da se prsten za vjenčanje kupuje jednom za cijeli život možda je klasična burma najbolji izbor. S njom znate da ne možete pogriješiti i da se za par godina nećete čuditi kako ste se mogli odlučiti za vjenčano prstenje takvog izgleda.

Jer, kao i na svakom drugom području kada je nakit u pitanju, moda vjenčanog prstenja se mijenja, bez obzira što ih kupujemo za cijeli život. Zbog toga je ipak bitno ne pretjerati u slijeđenju trendova.