Prilikom pripremanja vjenčanja svi mladenci razmišljaju na isti način: taj važan dan koji se događa samo jednom u životu mora izgledati savršeno. Planove im često pomute visoke cijene usluga. Provjerite koliko zaista košta prosječno vjenčanje!

Trošak vjenčanja varira ovisno o onome što želite i za koliko gostiju pripremate slavlje, ali isto tako cijene značajno variraju i od mjesta do mjesta.. Tako recimo u Zagrebu se vjenčanje za stotinjak uzvanika prosječno kreće oko desetak tisuća eura. U ostatku Hrvatske prošli biste znatno povoljnije, čak do 35 %. Troškovi, naravno, mogu u prosjeku porasti 20-50 %, ovisno o specifičnim zahtjevima mladenaca, a oni koji odmjerenije planiraju za isto toliko mogu i jeftinije proći.

Ipak, iako je trošak vjenčanja zaista golem udar na obiteljski budžet, mladenci od darova uspiju pokriti oko 70 posto troškova, a neki i do 130 posto!

Najskuplju stavku u organizaciji svakako predstavlja najam hotela ili restorana, a cijena po osobi u prosjeku stoji oko 50 eura. Za glazbu je potrebno izdvojiti oko 7.000-10.000 kuna, a za fotografa i snimatelja od 6.000 do čak 15.000 kuna.

Mladenke se obično odlučuju za najam vjenčanice, što ih košta od 3.000 do 8.000 kuna, budući da bi za kupovinu vlastite vjenčanice trebale izdvojiti i do 50.000 kuna. Muškarci, pak, prolaze daleko jeftinije i za odijelo moraju dati od 2.000-5.000 kuna.

Što se tiče burmi, najjeftinije se mogu naći po cijeni od 1.500 kuna, ali i za 10.000 kuna,ovisno o modelu koji odaberete.

Mladenkin buket je oko 500 kuna, a cijena cvjetnog aranžmana na stolovima ovisi o željama i mogućnostima, pa se kreće od oko 70 do čak 350 kuna. Za kolače je potrebno izdvojiti oko 2.000, a za mladenačku tortu oko 1.500 kuna. Tu su još i pozivnice i zahvalnice koje koštaju oko 1.500 kuna.

Oni željni luksuza mogu unajmiti i limuzinu ili kočiju, a za tri sata najma izdvojit će od 1.500 do 5.000 kuna.

Najsretniji dan u životu mnogi mladenci odluče organizirati sami, no ukoliko želite da sve zaista bude savršeno organizaciju je najbolje prepustiti u ruke stručnjaka. Organizatori vjenčanja mladencima će uskratiti mnoge muke i probleme. Oni će se pobrinuti da svaka sitnica bude na mjestu, a mladencima će uskratiti mnoge muke i probleme. Prosječna cijena Agencija za organizaciju je oko 5.000 kuna.

Na listi troškova još će se naći i troškovi crkve i matičara, frizura, make-up, pedikura, cipele, nakit, a sigurno će se naći i nešto neplanirano tako da i na to moramo računati.

Cijene usluga variraju tako da je dosta važno prije konačne odluke obići više ponuđača, cjenkati se, te pratiti razne akcije. Zato je najbolje s organizacijom vjenčanja započeti najmanje godinu dana ranije.