Tko kaže da prvi ples mora biti valcer? Zašto vjenčanica mora biti baš bijele boje? Tko kaže da morate tjerati sve svoje goste da slave do dugo u noć? Budite maštoviti, pokušajte nešto drugačije i nesvakidašnje. Predlažemo Vam nekoliko promjena. Promijenite boju vjenčanice, vrijeme ili prostor za Vaše vjenčanje.

Vjenčanica

Nepisano pravilo je da je vjenčanica bijele boje iako se mladenke sve čećše odlučuju i za bež ili boju šampanjca. Ali zašto vjenčanica ne bi mogla biti svijetlo ružičasta, svijetlo plava ili čak crvena? Ili zašto to ne bi bila prekrasna haljina do koljena, a ne nužno dugačka krinolina?
U vremenu u kojem živimo sve je dozvoljeno. Posebno se pozitivno gleda na kreativnost i "nešto drugačije". A ako ste baš Vi jedna od onih djevojaka dovoljno hrabrih da svoje vjenčanje učinite uistinu posebnim, zašto ne iskušati nešto po čemu će ono sigurno biti zapamćeno? Mladenka u vjenčanici bilo koje "drugačije" boje sigurno će biti nešto o čemu će gosti dugo pričati.

Vrijeme vjenčanja

Kod nas je uobičajeno da vjenčanje počinje poslijepodne kad su svi već pomalo umorni od priprema i čekanja, a proslava traje do ranih jutarnjih sati. Tako mnogi ostaju budni 20-tak sati. Zašto ne bismo iskoristili dan, toplinu, lijepo vrijeme i što je najvažnije, vrhunac energije, svježinu, odmorenost svakog vašeg gosta i vas samih?
Dogovorite vjenčanje u 12 sati. Imate dovoljno vremena da se ujutro pripremite. Svi vaši gosti neka dođu u crkvu ili vijećnicu. Time ste uštedjeli troškove primanja kod kuće prije vjenčanja, izbjegli emocionalno iscrpljenje čekajući do poslijepodneva. Nakon vjenčanja pođite na svadbeni ručak. Ukoliko restoran, imanje ili vila imaju lijep otvoren prostor, možete ga iskoristiti za koktel dobrodošlice, igranje i slikanje s djecom, čavrljanje s gostima. Nije nužno da za vrijeme ručka odmah počne plesna glazba, prvi ples i ceremonija kakva je dosad bila uobičajena. U pauzama između posluživanja jela pozovite goste da se druže na otvorenom, međusobno se upoznaju. Možete organizirati neku laganu društvenu igru, nastupe umjetnika (plesača, glazbenika) ili kratku animaciju- neka vaši gosti nauče novi plesni korak ili duhovitu pjesmicu. Na kraju „slanog“ dijela ručka otvorite ples i pozovite goste da vam se pridruže. Zabavljajte se uz kolače, tortu, pjenušac, bacanje buketa i ostale sadržaje do večeri, a onda završite svečanost. Gosti će otići kući prepuni dojmova. Neće biti izmučeni, već će puna srca i zadovoljni na vrijeme stići kući i leći u svoje krevete. Vi i Vaši prijatelji, naravno, krećete u ludo tulumarenje do kasnih noćnih sati, a čeka Vas još i prva bračna noć…..

Prostor

Uobičajeno je da vjenčanje bude „kod njega“ ili „kod nje“. Izađite iz svojih dvorišta, iz svojih gradova, vjenčajte se negdje drugdje. Organizirajte vjenčanje u vili, na moru ili na imanju te tu smjestite svoje najbliže goste. Ako vam se to čini preskupo, odrecite se njihovih poklona, a oni neka si umjesto poklona plate smještaj. Ostali gosti mogu doći samo na vjenčanje, možete im preporučiti privatni smještaj u blizini (do 20-tak minuta vožnje) koji može biti vrlo pristupačan. Po dobrim cestama za par sati možete biti bilo gdje u Hrvatskoj. Budu li vaši gosti pozvani nekoliko mjeseci unaprijed, mogu si uplanirati Vaše vjenčanje u produženi vikend ili godišnji odmor. To će zaista biti nezaboravno.
Sada zamislite: došli ste već u petak. Sve je tu, nema jurnjave i panike. Domaćini su organizirali i hranu i cvijeće, sutra stiže torta, frizer, vizažist. Čak su i pokloni već tu, jer su ih gosti donosili tokom tjedna pa vas čekaju pohranjeni na sigurnom. Djeca trčkaraju po travi, kupate se u bazenu, uživate na ležaljkama. Večer uoči vjenčanja provest ćete u miru sa svojim obiteljima i najbližim prijateljima. Sutra je veliki dan.
Dan „D“ počinjete laganim doručkom i pripremama. Uskoro stižu i ostali gosti. Vjenčat ćete se ovdje ili u obližnjoj crkvi, a poslije toga počinje zabava po vlastitoj mjeri.Maleni mogu u krevet kad im dođe vrijeme, baka može malo leći i odmoriti noge, a vi nastavljate sa zabavom dok vas noge nose. U nedjelju ustaje kad tko želi, netko se kupa, netko gricka suhe kolače….
Lijepo, zar ne? A zbilja nije nemoguće...