Prilikom odabira vjenčanice, važnu ulogu igra odabir pravog kroja vjenčanice. A kroj vjenčanice ovisi o Vašem tijelu.

Ako ste kruškolikog oblika tražite vjenčanice čija se suknja širi u slojevima i slijedi vašu prirodnu liniju tijela iz struka. Gledajte vjenčanice od težih tkanina, koje se neće lijepiti ili rastezati pa na taj način isticati donji dio vašeg tijela. Vjenčanica V izreza odvući će pažnju na gornji dio tijela.

Ako ste oblika jabuke, pronađite vjenčanicu koja se siječe na dijelu gdje je vaš struk najuži, a to je vjerojatno odmah ispod grudi. Dobar su izbor vjenčanice s korzetom, kao i one koje su dubokog V izreza jer na taj način daju vertikalnu liniju vašem tijelu, pa oko ne gleda horizontalno.

Ako ste konfekcijskog broja XXL odgovarat će vam vjenčanice A kroja, s nižim strukom i do poda. Izbjegavajte vjenčanice čiji struk počinje odmah ispod grudi i rastezljive tkanine koje odaju dojam odječe za trudnice.

Ako ste visoki izaberite vjenčanicu jednostavnog kroja. Neka vjenčanica bude sa što manje ukrasa i vi u njoj kako cjelokupni dojam ne bi bio previše napadan.

Za niske osobe prikladne su vjenčanice koje ističu struk, jer na taj način noge dolaze do izražaja. Trebali biste izbjegavati sve velike detalje pokraj kojih ćete se vi činiti poput mrvice, a vjenčanica veća od vas.

Budući da su velike grudi moderne, za sretnice koje ih imaju vjerojatno najbolji izbor je vjenčanica koja ih ističe, ali ne čini vulgarnima. Zbog toga se ne trebate zakopčavati, ali nemojte pokazivati ni previše dekoltea.

Ako imate malene grudi korzet je dobar izbor jer će ih podignuti i učiniti vaše grudi većima, osim ako ste potpuno ravni, tada birajte vjenčanice zatvorenijeg dekoltea, a ispod prema želji obucite grudnjak s jastučićima.

Slijede osnovne katarkeristike pojedinih oblika vjenčanica:

„A“  oblik vjenčanice


Takav oblik vjenčanice slijedi liniju tijela do struka i nakon struka lagano se širi prema dolje. Ne prijanja uz bedra i kukove. Upravo zbog  tih karakteristika tvori oblik slova A. Haljiine oblika A prikladne su za svaku prigodu upravo zbog svoje jednostavnosti i profinjenosti. Ovakva vjenčanica je idealna  jer pristaje gotovo svim oblicima tijela.

Posebna vrsta ovakvih vjenčanica su princeza rez vjenčanice koje pomažu kod izduživanja figure tijela tako da će nešto punije mladenke izgledati vitko i elegantno. Širi donji dio uspješno će sakriti jači donji dio tijela, jednako kao što će prividno povećati liniju gornjeg dijela ako je to potrebno.

Budući da je A-linija vjenčanice tako svestrana, jednostavnom izmjenom dekoltea ili tkanine možete istaknuti svoje najbolje osobine i sakriti one koje ne želite pokazati.


Vjenčanice oblika morske sirene


Vjenčanice oblika morske sirene prate konturu tijela od grudi do koljena, a onda se naglo šire. U ovom obliku vjenčanice izgledat ćete izazovno i ženstveno, naglašene će biti obline lijepog tijela. Vjenčanice oblika morske sirene dobro pristaju vitkim mladenkama s obzirom da su ovakve haljine pripijene uz tijelo.

Takve haljine otkrivaju svaku nesavršenost i svaki prekomjerni kilogram, te ako mislite da ste previše sramežljivi da biste nosili ovakvu vjenčanicu, odaberite neki drugi kroj koji će vam dati više osjećaja sigurnosti.

Carski oblik vjenčanice

Ovaj oblik vjenčanice ima visoku liniju struka koja počinje odmah ispod prsa, nakon koje se vjenčanica lagano širi i slobodno pada prema dolje. Carski oblik vjenčanice dobro pristaje trudnicama, mladenkama s manjim grudima. Podignut struk stvara dugu liniju tako da odlično pristaje i mladenkama sitnije građe.  Donji dio vjenčanice u carskom stilu sakriva nesavršenosti donjeg dijela tijela, kao na primjer šire bokove, stražnjicu ili prejake noge.


Vjenčanica ravnog kroja

Ovaj oblik vjenčanice pada niz tijelo od ramena pa sve do poda. Zbog svoje jednostavnosti pogodna je za ležernije prigode. Vjenčanica ravnog kroja najbolje pristaje vitkim, visokim ženama. Ova vjenčanica prati vrlo dobro vašu liniju – stoga, ako imate veće bokove ili stražnjicu, izbjegavajte ovaj kroj.


Princess vjenčanica


Ovo je klasični i elegantni stil vjenčanice s prikladnim korzetom i tradicionalnom punom haljinom. Korzet je često ukrašen bisernim trakama, a suknja je slojevita sa prozračnim tkaninama kao što je organza nabrana čipka.

Ovakva je vjenčanica najprikladnija za velika i tradicionalna vjenčanja. Ako se odlučite za ovu haljinu, postići ćete dojam prave princeze iz bajke. Najviše pristaje ženama prosječne visine, punije figure ili figure oblika pješčanog sata. Ukoliko imate manje grudi izbjegavajte ovaj oblik haljine jer će učiniti poprsje još manjim.