Iako se samo za dijamante govori da su vječni, čini se da nisu jedini. Naime, znanstvenici su potvrdili da i prava ljubav može izdržati test vremena.

Doduše, do tog se saznanja nije došlo na romantičan način, nego su znanstvenici proveli eksperimente koji su uključivali skeniranje mozga i tako saznali da prva ljubav nikad ne umire.

Pokazalo se da su neki parovi još uvijek bili ludi jedni za drugim i nakon više od dva desetljeća bračnog života, te su pokazivali iste znakove ljubavne euforije kao i oni koji su se tek zaljubili.

Kako bi istražili trajnost prave ljubavi, američki su znanstvenici skenirali mozgove 17 muškaraca i žena koji su rekli da su još uvijek nakon više od dvadeset godina zaljubljeni u svoje supružnike, a za vrijeme skeniranja promatrali su fotografije svojih partnera.

Rezultati su gotovo identični onima koje su pokazale osobe koje su sa svojim partnerom bile u vezi zadnjih 12 mjeseci. Područje u središtu mozga koje proizvodi dopamin, kemikaliju koja je zaslužna za dobro raspoloženje, bilo je najjače osvijetljeno.

Kad upitate ljude širom svijeta može li ljubav trajati godinama, prevrnut će očima i reći da vjerojatno ne može. To govori i većina knjiga, ali ovo istraživanje je dokazalo da nisu u pravu.

Međutim, ta dva seta skeniranja ipak nisu bila identična. Kod 'friško' zaljubljenih uočena je još i aktivnost u području mozga koja je povezana s opsjednutošću i tjeskobom, dok je kod onih koji su imali poduži ljubavni staž uočena aktivnost u području povezanom sa smirenjem i potiskivanjem bola. Iz toga proizlazi da je maničnost i opsesiju zamijenilo ljubavno smirenje.

Parovi koji bi htjeli znati hoće li njihova ljubav trajati mogli bi razmisliti o načinu na koji međusobno komuniciraju. Istraživanja su pokazala da parovi koji 'traju' lakše komuniciraju. Oni koriste pozitivan ton glasa, češće se smiju, a razgovore začine šalama i gestama kojima iskazuju ljubav. Loši znakovi su prevrtanje očima, kritike, hladnoća i ismijavanje.

Znanstvenici kažu da će, ako svi ti pozitivni znakovi ne prevagnu negativne u odnosu pet naprema jedan, veza najvjerojatnije završiti razvodom.