Vjenčanje postaje uistinu stvaran budući događaj u trenutku kada su izrađene pozivnice. Budući da prije tiskanja pozivnica već moramo imati odabrano vrijeme i mjesto održavanja vjenčanja, nakon što smo odabrali pozivnice, ostaju nam samo finese u organizaciji našeg vjenčanja.

Prilikom odabira pozivnica treba biti pažljiv jer su one poseban dio vjenčanja i gostima daju prve naznake o kakvom se vjenčanju radi.

Pozivnice za vjenčanje su vaš prvi „službeni“ kontakt s uzvanicima. Kao i svi ostali detalji, tako i pozivnice trebaju biti uklopljene u 'priču', stil koji ste odabrali. One, osim srdačnog poziva, sadrže sve bitne podatke vezane uz dan vašeg vjenčanja. Zato je potrebno na vrijeme, otprilike dva mjeseca prije vjenčanja, odaslati pozivnice uzvanicima koje pozivate kako bi oni na vrijeme mogli potvrditi svoj dolazak. Potvrdom njihovog dolaska na vrijeme, moći ćete naručiti i sve ostalo vezano uz vaše vjenčanje.

Prilikom odabira pozivnica treba imati na umu da su upravo pozivnice te koje govore puno o vama kao mladencima. Ako je pozivnica klasična i elegantna izaberite nakošeni pisani rukopis (krasopis). Ako je pozivnica 'otkačena', izaberite moderno oblikovana slova ili dječji rukopis. Prilagodite rukopis stilu. I boja otisnutog teksta je važna. Zato pri izboru boje pratite temeljnu boju i stil koji tvori vizualni identitet vašeg vjenčanja. Zlatna i srebrna boja su već postale klasika, bijele pozivnice tiskane svjetlijom sivom bojom su profinjene i elegantne. Ako je pozivnica s cvjetnim motivom, zelena boja teksta će istaknuti boju cvijeća. Razmislite o lila ili rozoj koje idealno odgovaraju motivu rozih ruža, boji cvijeta lavande, boji cimeta, toploj čokoladnoj… Ali ne zaboravite na pravopisnu točnost teksta, te posvetite vrijeme provjeri točnosti svih podataka na vašim pozivnicama prije tiska.

Kroz period odabira pozivnica i njihovog broja možda se upravo rađa izgled vaše svečanosti. Jer i detalji na pozivnici i broj uzvanika koji pozivate daju obrise stilu i izgledu vašeg velikog dana. Pripazite na potreban broj pozivnica jer jednu pozivnicu trebate po obitelji, jednu po svakom paru i jednu po svakom samcu te par komada više u slučaju da se lista vaših uzvanika proširi.

Opća kultura nalaže da po primitku pozivnice uzvanici odgovore da li će doći ili ne na vjenčanje. Upit možete tiskati na pozivnicu zajedno s vašim brojem telefona: Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak na broj telefona 08712345. Možete i odrediti datum do kojeg vas trebaju obavijestiti o svom dolasku: Molimo Vas da do 24. svibnja potvrdite svoj dolazak na tel. 111111. Odgovoriti se može telefonski ili usmeno do određenog datuma ili pomoću kartice za odgovor. Kartice za odgovor su kod nas novost, a u svijetu uobičajen dodatak pozivnici. Svaka od njih ima kuverticu s već otisnutom vašom adresom. Nakon što dobiju pozivnicu, gosti na nju napišu dolaze li i tko sve dolazi i pošalju vam je natrag.

Ideja je bezbroj, svakim danom javlja se neki novi trend, a novost su i pozivnice u starinskim flašicama, ukrašene čipkom, svilom, perlicama ili nekim sasvim različitim detaljem. Također se mogu naći preklopljene na različite načine ili pak u obliku fotografije sa budućim mladencima u pozadini.

No, kakve god bile pozivnice, tradicionlane, nekonvencionalne i neformalne, one najavljuju kakvo bi vjenčanje moglo biti. Pozivnice su prvi kontakt koji najavljuje u kojem bi smjeru zabava mogla ići, a parovi koji planiraju vjenčanje žele da taj prvi kontakt bude poseban, da oslikaju karakter, temperament i životnu filozofiju.

Što se pozivnica tiče, važan je tekst. Mnogi parovi žele svoje vlastite tekstove pa se budući mladenci vole natjecati tko će napisati bolji tekst za pozivnicu. Hoće li uz poziv biti i stih iz vaše posebne pjesme, također stvar je izbora. Pozivnice bi trebale sadržavati važne podatke vezane za dan vašeg vjenčanja. Trebalo bi dakle pisati vrijeme, u koliko sati vjenčanje počinje u crkvi, kod matičara ili na nekom trećem mjestu, te lokacija slavlja, bilo da je riječ o restoranu ili nekom tulumu. Također neka pišu imena i brojevi mobitela mladenaca kako bi gosti mogli potvrditi dolazak, a vi da znate za koliko ljudi organizirate svadbu.

I da, možete se i sami prepustiti izradi pozivnica. Tako ne samo da ćete imati posebne pozivnice, nego ćete i uštedjeti te tako ostaviti više novca za neke druge stvari. Za što god da se odlučite, mi vam želimo sreću u organizaciji vašeg dana iz snova.