Prvi ples mladenaca kojim se otvara svadbeno slavlje,možda je najromantičniji trenutak vjenčanja.Tada ćete prvi put plesati kao muž i žena,i zato posebnu pažnju poklanjamo izboru pjesme.

Prvi ples mladenaca jedan je od najčešćih i najviše iščekivanih običaja na samom vjenčanju. Tradicionalno, za prvi ples se pleše bečki valcer no sve češće mladenci odabiru engleski valcer, dvokorak ili discofox, a u posljednje vrijeme trend su latinoamerički te neobični i zanimljivi plesovi puni koreografije ili iznenađenja.

Ukoliko se ne odlučite za klasični valcer,odabrat ćete kao sentiš neku laganu ljubavnu pjesmu.No,kako su lagani ljubavni sentiši uglavnom tužnog sadržaja možda je bolje odabrati onu koja govori o ljubavnoj sreći, koje će i atmosferom i sadržajem biti dostojna glazbena podloga tom svečanom romantičnom činu.

Da biste odabrali pjesmu ili što plesati za prvi ples trebate uzeti nekoliko stvari u obzir:

- Plesne sposobnosti vas kao para i eventualnu volju za učenjem novih plesnih koraka – ukoliko jedno od vas dvoje ne zna plesati, bilo bi dobro da krenete u plesnu školu i završite barem osnovni tečaj. To će vam pomoći ne samo kod prvog plesa nego i kod svih ostalih plesova na vjenčanju, barem da naučite valcer i discofox, plesove koji se najčešće plešu. Nemate li želju učiti plesati odaberite neku laganiju pjesmu uz koju se možete samo zagrliti i ljuljati u ritmu.

- Dužina, težina i oblik vjenčanice– vjenčanica vas može sputavati pri izvođenju određenih plesnih koraka, brže glazbe ili uvježbane koreografije. Razmislite koliko dobro ćete se moći kretati u vjenčanici, hoće li vam se zaplitati i da li ćete se osjećati ugodno dok plešete. Također je dobro napomenuti da se pripazi kod izbora vjenčanice bez naramenica kako gornji dio ne biste stalno povlačili prema gore.

- Običaji na vjenčanju, radi li se o tradicionalnom ili modernom vjenčanju – poznat je običaj da se u toku prvog plesa pozivaju roditelji i kumovi da se pridruže na plesnom podiju. Ukoliko spremate posebnu koreografiju, bilo bi ih dobro obavijestiti da prvi ples plešu samo mladenci.

Svoj prvi ples možete učiniti još ljepšim ukoliko unajmite aparat za balončiće od sapunice, pripremite balon eksploziju ili sjajne konfete.

Evo nekoliko naših ideja koje bi vam mogle biti od pomoći prilikom odabira pjesme za prv ples:


DA LI ZNAŠ DA TE VOLIM Dado Topić

ZA MOJ ŽIVOT MNOGO ZNAČIŠ DRAGA Crveni koralji

TEBE JE LAKO VOLJETI Toni Kesić

ZNAJ DA BIT ĆU TU Toni Cetinski

JA ĆU BUDAN SANJATI Gibonni i Vana

MOJ LIPI ANĐELE Oliver

ŠTO TO BJEŠE LJUBAV Oliver

KLJUČ ŽIVOTA Oliver

VJERUJ MI Oliver

SREĆA JE TAMO GDJE SI TI Oliver i Z.Kondža

MORSKA VILA Daleka obala

JEDINA MOJA Divlje jagode

KAO TI Parni valjak

OSTANI Crvena jabuka

SVE ŠTO SANJAM Crvena jabuka

TI SI MORE Luky

AKO MISEC I NE ISPLOVI Ribari

JEDAN ŽIVOT MALO JE 1.liga band

LJUBAV JEDINA Michael Starčević

GDJE JE LJUBAV TU SI TI Latino

MORE SNOVA Tedi Spalato

PONEKAD POŽELIM Luka Nižetić

LOVE ME TENDER Elvis Pressley

WONDERFUL TONIGHT Eric Clapton

CAN YOU FEEL THE LOVE TONIGHT Elton John

MY ENDLESS LOVE Lionel Richie & Diana Ross

ŽIVIM ZA TO (Da žena mi budeš) Jacques Houdek

PRINCEZA Jackues Houdek & Ivana Husar

LJUBAV SE ZOVE IMENOM TVOJIM Dino Dvornik

U DOBRU I ZLU Boris Novković