Običaj je da se nakon vjenčanja darivaju kumovi i roditelji. Ali što pokloniti tako dragim osobama, a da im ostane u sjećanju i da bude nešto posebno?

Nove običaje darivanja zahvaljujemo ponajviše utjecaju susjedne Italije: svi se svatovi darivaju vjenčanim konfetima (bademovim ili čokoladnim bonbonima ukusno umotanim u zavežljajčić od tila, čipke, papira... ukrašen cvijećem i vrpcama), a roditelji i kumovi, budući da u vašem životu imaju poseban status, prigodnim poklonima.

Pokloni kojima darujete kumove i roditelje ne moraju biti ni skupi ni veliki. Sve ovisi kolike su Vaše mogućnosti. Puno važnije od same vrijednosti je da poklon bude izabran od srca.

To može neki komad srebrnog ili zlatnog nakita, prigodni okvir za sliku, kutijica za nakit, neka porculanska figuricama ili umjetnička slika koja se uklapa u njihov interijer. Ukoliko se odlučite za ove poklone, oni moraju nositi osoban ton i trebate ih osigurati na vrijeme. Nemojte zaboraviti posvetu ili barem karticu s Vašim imenima i datumom vjenčanja.
U obzir mogu doći i malo modernije varijante poklona tipa neko putovanje ili wellness vikend koji svima dobro dođe, a sami si ga zbog financija rijetko priušte.

Poklone kumovima i roditeljima podijelit ćete prije nego što počnete dijeliti konfete, koje se obično dijele nakon rezanja svadbene torte.
U novije vrijeme, gosti se često darivaju foto zahvalnicama s odabranom fotografijom mladenaca.

Neki daruju i bake i neke druge, njima vrlo privržene osobe. Odlučite prema tome što osjećate, a ne prema običajima.