U prijašnjim vremenima je bilo neizostavno da se mlada na propisan način isprosi. Tu zadaću su u većini slučajeva imali otac ili braća mladoženje koji bi dolazili u kuću djevojke te s njom i njezinim roditeljima dogovorili svadbu. No, u nekim krajevima je mladoženjina majka bila glavna te ugovarala sve s budućom nevjestom i njezinom majkom. Danas se samo ponegdje sačuvala ova tradicija.

Gotovo svi znaju da je bijela vjenčanica simbol nevinosti i čistoće, no jeste li znali da i veo igra važnu ulogu, ali uz uvjet da je bijele boje? Naime, on štiti od zlih sila, a također, prema narodnom vjerovanju (ili američkim serijama???), kako bi odagnala uroke, mlada mora na sebi na dan vjenčanja imati nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo.

Da stvari ne bi pošle po zlu, kaže se da mladoženja ne smije vidjeti vjenčanicu prije sudbonosnog dana.

No, krenimo mi na običaje prisutne na samom danu vjenčanju! Prema pričama naših starih, ako mlada pogleda mladoženju kroz zaručnički prsten kad svatovi dođu po nju, on će je zauvijek voljeti. Postoji i inačica koja kaže da je dovoljno da mlada prije opazi mladoženju nego on nju, pa će je više voljeti.

Vjerojatno je nekima poznat običaj zvan lažna mlada. Svatovi dolaze po mladenku i počinje otkup mlade. Mladenka je u kući dok se njezin brat cjenka s djeverom pošto će prodati mladu. Djever ponudi određenu sumu novca, no to obično nije dosta pa brat (ili neki drugi bliski rođak) traži još. Nakon što je konačno dogovorena cijena, brat pokušava preveslati djevera i podvaljuje mu lažnu mladu (to je obično starija prerušena žena), no djever spozna prevaru pa je brat "prisiljen" predati pravu mladenku…
U nekim mjestima se mladoženja mora dobrano pomučiti prije nego mu izvedu mladu: naime, tast mu postavi jabuku na najviše stablo u dvorištu i mladoženja ne može odvesti mladu prije nego puškom pogodi jabuku na drvetu.

Ponegdje, prije samog odlaska na vjenčanje, mlada prima pred svatovima, koji joj nazdravljaju, blagoslov od roditelja. Zatim ona nazdravlja i pije piće iz staklene čaše te baca istu; ako se razbije pri padu na zemlju, kaže se da će prvo dijete biti muško, a ako ostane čitava, najprije će se roditi curica.

U nekim krajevima, na putu do crkve, mlada baca djeci suhe smokve i bombone iz torbe koju nosi djever, no u istočnoj Slavoniji je to ponešto izmijenjeno: djeca viču "Kec, kec kume!"… pa im on baca bombone i sitan novac, i to najčešće u kanal tako da se djeca moraju malo pomučiti dok to pronađu. Za to vrijeme stari svat (stariji, bliži član obitelji koji je vođa svatova) nudi rakijom sve na koje se naiđe na putu do crkve.

Sastavljanje ruku mladenaca za vrijeme obreda vjenčanja označava postojanost i vjernost, a ponegdje se prstenje polijeva vinom za zdravlje i pamet!

Nakon same ceremonije, običaj je da mlada ili mladoženja lagano nagazi supružnika - onaj koji to prije učini, taj će voditi glavnu riječ u kući. Negdje je dovoljno samo prvi prozboriti nakon vjenčanja da bi se postalo gazdom u obitelji.
Evo još jedne inačice: kažu da, tko prvi od mladenaca iskorači iz crkve, taj će biti glavni u kući.

U Zagrebu i okolici je običaj na mladence pri izlasku iz crkve bacati rižu koja je simbol plodnosti - da novi brak bude blagoslovljen sa što više djece.

Također, prema narodnoj predaji, ako netko slučajno prođe između mladenaca na izlasku iz crkve, to znači da će se svađati u braku (dakle, dragi moji, da vam nije palo napamet nešto tako napraviti!).

Na svečanoj večeri, običaj je da kum prvi nazdravi mladencima i održi prigodan govor (ne predugačak). Ponekad se, za vrijeme večere, zna dogoditi da netko mladenki skine cipelu. Tada kum treba platiti "kradljivcu" (to obično bude neko dijete) da bi se mladoj vratila cipela. Nakon večere slijedi zajedničko rezanje torte, a zatim prikazivanje darova; u nekim mjestima je običaj da prvo mladenka dariva mladoženjinu obitelj, a zatim slijedi prikaz ostalih darova - najprije od kumova, zatim roditelja, šire rodbine…

U dosta je krajeva prisutan običaj da gosti s mladenkine strane daju darove za kućanstvo, dok mladoženjini daruju novac.
Nakon toga slijedi skidanje podvezice – mladoženja skida mladoj podvezicu (po mogućnosti crvenu – za sreću) te je baca neoženjenim momcima. Tko je ulovi, sljedeći se ženi. Negdje je uz to ili umjesto toga prisutan ples s mladenkom ili mladenka sjedi svekrvi u krilu, a svatovi plaćaju za ples s njom (stavljaju novac u košaricu koju drži kuma, svatko daje koliko hoće i može). Ako se mlada umori od plesanja, neki plate da sjedne. Nakon što se svi isplešu, na scenu stupa mladoženja i vodi mladenku na njihov prvi bračni ples.

U jedan čas oni pobjegnu, mlada baca buket, a svekrva razbija tanjur! Djevojka koja ulovi buket je, prema narodnom običaju, sljedeća na redu za udaju. Mladenci se presvuku u novu odjeću, vrate se i slavlje se nastavlja do jutra.

Također postoji i mnogo običaja vezanih za prvi dolazak mlade u novu kuću. Većini je vjerojatno poznat običaj da mladoženja prenosi svoju mladu suprugu preko praga - to se radi za sreću i protiv uroka. Dobro je znan i onaj s jabukom - svekrva daje mladoj nevjesti jabuku koju ova mora baciti preko kuće. Ako jabuka nije dobro bačena i vrati se, kaže se da će se i «mlada svojoj kući vratiti». I tu postoje razne inačice, spomenut ću jednu: jabuka se mora baciti preko kuće da bi se vidjelo «je li mlada sakata i je li joj jaka ruka desnica», tj da se vidi može li puno raditi.

Istražujući ovu zanimljivu, no i vrlo opširnu temu, naišla sam na puno običaja specifičnih za pojedine krajeve. Za kraj ću ih nekoliko spomenuti: u nekim mjestima u Slavoniji svaki gost dobije svijeću, i prije plesa s mladom, sva se svjetla ugase, a gosti, jedan po jedan, dolaze do plesnog podija i slažu svijeće u obliku srca. Osim što izgleda vrlo efektno, to je ujedno i simbol ljubavi i početka života nove obitelji.

U nekim se primorskim krajevima svakom svatu u džep stavi 3 zrna blagoslovljene soli, 2 lista masline i komadić blagoslovljene svijeće da ih zaštiti od uroka.

U Stupniku (u okolici Zagreba), kad mlada dođe u mladoženjinu kuću nakon vjenčanja, svekrva joj da čašu vina. Mlada to mora popiti, a zatim baciti čašu iza leđa. Ako tako napravi, ona i svekrva će se dobro slagati i voljeti.

Eto, nadam se da ste nešto novo saznali, a i uživali čitajući ovaj članak jer ipak, ne kažu uzalud da je vjenčanje mnogima najljepši dan u životu!