Iščekivanje djeteta jedno je od nasretnijih razdoblja u životu buduće majke.

Za vrijeme trudnoće buduća mama je sretna, ushićena i puna planova, ali u itso vrijeme i zabrinuta pitajući se hoće li njena trudnoća biti normalna, bez potresa, hoće li roditi zdravo, normalno dijete…

Odmah kad osjetite prvi znakove trudnoće, trebate otići liječniku. On će vas pregledati i reći vam – da ili ne. Potvrdan odgovor znači da ste na samom početku trudnoće.

Danas sve veći broj žena prvo dijete rađa nakon tridesete godine, ali rizici koji postoje u svakoj trudnoći rastu sa starošću trudnice. Međutim, granice su se pomakle u odnosu na vrijeme kada su rađale naše mame i bake, a i suvremena medicina te rizike umanjuje. Plodnost je nakon trideset i pete godine smanjena. To znači da žena od 38 godina teže ostaje u drugom stanju nego mlađa, iako je i to individualno.

Dobro zdravstveno stanje i fizička kondicija svakako su pretpostavka da ćete lako podnijeti cijelu trudnoću. Ako imate neku kroničnu bolest, na primjer alergiju, astmu, teškoće s kičmom ili urinarnu infekciju, trebalo bi da to zaliječite prije nego što zatrudnite. A kada ostanete u drugom stanju, vodite brigu o svom cjelokupnom zdravlju.
Pravilna i zdrava ishrana je važna tokom cijele trudnoće. Njome ćete barem djelomično smanjiti jutarnje mučnine i povraćanje, umor, urinarne infekcije, anemiju usljed nedostatka željeza i grčenje mišića u nogama.

Protiv debljanja u trudnoći ne može se nista uraditi. Normalno je da se u trudnoći dobije 12 kilograma, iako mnoge žene dobiju znatno više. U prvom tromesečju žena se udeblja u prosjeku 2 kilograma mjesečno, u drugom 500 g tjedno, dok u trećem težina može da varira. Na sreću višak kilograma ne mora da vam ostanu zauvijek zato što veći dio kilograma koje dobijete čini voda. Najmanje 3 kg nestaje samo od sebe dok se ostatak skida vježbama i dijetom.

Naročito je važno da budete oprezni sa lijekovima. Zbog raznih fizioloških promjena koje se dešavaju u organizmu trudnice lijekovi koje ste ranije koristili mogu da nanesu više štete nego koristi. S antibioticima treba biti oprezan, posebno ako se radi o rizičnoj trudnoći. Tetraciklini mogu da izazovu ozbiljne promjene na jetri i na još nekim organima majke, a da kod bebe dovedu do poremećaja u razvoju koštanog tkiva. Streptomicin izaziva oštećenje sluha, kloramfenikol oštećuje krvne stanice, garamicin nepovoljno djeluje na tkivo bubrega, a eritromicin upotrebljavajte najduže dva tjedna u trudnoći, naročito ako se radi o infekciji klamidijom. Primjena penicilina kao i većine cefalosporina u trudnoći je sigurna. Prije nego što odlučite da popijete bilo koji lijek, obavezno se posavjetujte sa liječnikom.

I ne brinite previše. Pretjerana briga i strah mogu vam naškoditi. Umjesto toga, budite zadovoljni, zdravi i sretni. Uživajte u iščekivanju…