Uz vjenčanicu i šminkanje, frizura je jedan od detalja koji upotpunjuju izgled svake mladenke. Budući da je većini žena taj dan najvažniji dan u životu, normalno je da žele izgledati najbolje što mogu.

Za početak razmislite na koji način ćete prilagoditi frizuru stilu vaše haljine: podignuta kosa još više će naglasiti haljinu bez leđa ili naramenica, produžiti vrat, istaknuti dekolte, dok će uvojci najviše pristajati romantičnoj suknji.

Željeli biste imati podignutu kosu, ali kosa vam je za tu frizuru kratka? Počnite puštati kosu što ranije jer kosa raste u prosjeku 1-2 cm mjesečno, a ako će i tada biti kratka, uvijek možete staviti umetak kose samo za taj dan. Takve umetke koriste holivudske zvijezde za sve prilike poput filmskih premijera i dodjela nagrada.

Naći idealnu vjenčanicu je jedno, ali odlučiti se za idealnu vjenčanu frizuru nešto sasvim drugo. Naravno da želite izgledati najbolje što možete i pri tome jedan od važnijih detalja biti će upravo vaša frizura. Kosi kao najljepšem ukrasu, na dan vašeg vjenčanja treba biti posvećeno i pažnje i vremena. Najtoplije vam savjetujemo da vašu vjenčanu frizuru prepustite rukama vještog frizera. Dakako riječ je o tehničkoj izvedbi jer frizura bi se trebala održati kroz sve te sate plesa, razgovora, grljenja i ostalih "događanja" , no sam izbor frizure je vaš izbor. Tu su mogućnosti nebrojene.

Jedna od osnovnih podjela je ona hoćete li kosu podići ili pak ostaviti da pada. Čak i ako imate kraću kosu izbor vjenčanih frizura je popriličan. Da li ćete se odlučiti za nošenje tijare ili ćete nositi veo, ukrasiti kosu trakicama ili cvijećem, izbor je opet samo vaš.

No kod odabira frizure za vjenčanje postoji i nekoliko "pravila":
• Buduća mladenka trebala bi svojim izgledom odražavati svoju osobnost, pa tako i stil vjenčane frizure uskladiti sa stilom vjenčanice.
• Ako je vaše vjenčanje u romantičnom stilu prilagodite frizuru "romantičarskom" izgledu. Isti odabir vrijedi i za vjenčanja koja su više tradicionalna, formalna, nekonvencionalna,...
• Gledajte, tražite, prelistavajte specijalizirane magazine, surfajte internetom i nađite upravo onu frizuru koju želite. Slike koje pronađete odnesite frizeru, i jasno mu opišite što želite.
• Isprobavajte, kombinirajte, ostavite mogućnosti otvorene. I opet isprobavajte!!
• Dan vašeg vjenčanja nije dan za drastične promjene, trebali biste se osjećati ugodno i samopouzdano tako da drastične promjene frizure ostavite ipak za nešto kasnije.
• Savjetujte se sa frizerom o vrsti frizure, nije ni svaki tip kose podatan za određene frizure. Svakako odite na probnu frizuru i ponesite sa sobom ukrase koje biste koristili.
• Neka vaša frizura pristaje vašem obliku lica, nije imperativ slijediti modne trendove nego biti svoja i biti lijepa.
• Pružite svojoj kosi njege i prije dana vjenčanja.

Oblikovanju vjenčane frizure treba pristupiti na sasvim drugačiji način nego izradi svakodnevne frizure. Prema želji mladenke i mogućnostima oblikovanja s obzirom na kvalitetu i dužinu kose, treba pronaći najbolji odabir frizure da bi se mlada osjećala posebno i lijepo na dan vjenčanja. Zato je prije same frizure potrebno napraviti probnu frizuru barem dva tjedna prije vjenčanja, kako bi mlada vidjela šta joj najbolje stoji i da bi imali dovoljno vremena ako je potrebno napraviti još neke promjene na kosi (npr. hitni pakung za njegu oštećene kose, bojenje kose ili svježi pramenovi).

Probnom frizurom se izbjegavaju situacije neugodnih iznenađenja da mladenka na dan vjenčanja dođe s fotografijom frizure koja nikako ne odgovara njenom obliku lica ili da njena kosa ne može zadržati zadani oblik.
Ako ste se odlučili za ležerne lokne, a dužina kose vam to ne omogućava, rješenje za vas su ekstenzije (prirodna kosa svih boja, ravna, valovita, kovrčava).
Pri odabiru punđe, nedostatak kose može se nadoknaditi umecima za jednokratnu upotrebu koji će obogatiti vašu frizuru.
Boja kose igra veliku ulogu u cjelokupnom stylingu. U slučaju izrasta, isprana i blijeda boja kose narušava izgled cijele frizure.
Prepustite se stilistu u odabiru boje kose i pramenova kako bi vaša frizura bila u potpunosti savršena.

Za mladenke koje imaju kratku kosu u današnje vrijeme nije problem osmisliti predivnu frizuru. Postoje razni umeci za kosu (jednokratno rješenje) ili ugradnja ekstenzija (višemjesečno rješenje). Ako mladenka želi ostaviti prirodnu dužinu kose isto tako može se izraditi lijepa i romantična frizura s kojom će zabljesnuti taj dan.

U posljednje vrijeme zavladao je trend raspuštene kose za vjenčanja. Bilo da je kosa podignuta ili raspuštena, treba joj jednaka priprema kako bi zadržala oblik cijelu noć. Danas su češće raspuštene romantične kovrdže ili jednostavne i elegantne ravne frizure ukrašene prirodnim cvijetom ili nekim drugim ukrasom po želji mladenke.

Frizuru treba odabrati u stilu sa vjenčanicom i osobnošću mladenke. U dogovoru sa frizerom koji će isprobati nekoliko frizura odlučit ćete se za vama najljepšu, najelegantniju, onu koja će vas činiti posebnom i s kojom ćete zablistati na vašem vjenčanju.

Također, bitno je frizera posjetiti na vrijeme kako bi kosa dobila svu potrebnu prethodnu njegu za konačno lijep, njegovan i zdrav izgled.