Nije samo mladenka ta koja treba zasjati na dan svog vjenčanja. Ukupan dojam ovisi i o tome što će obući mladoženja. Njegovo odijelo, prsluk, kravata također dolaze u prvi plan i „upadaju“ u oči prisutnima na vjenčanju.

Iako se većina mladoženja odlučuje za kupovinu odijela, postoji i opcija iznajmljivanja. Odijelo je potrebno odabrati 3-6 mjeseci prije svdbe.

Prilikom odabira odijela, mladoženja mora voditi računa o tome da se uskladi s mladenkom. Međutim, ma koliko da je podudaranje važno, oko toga se ne treba previše živcirati. Ako mladenka na svojoj haljini ima neki detalj u recimo crvenoj boji, to ne znači odmah da će mladoženja morati imati kravatu crvene boje, nego i mali crveni detalj u cvjetnom aranžmanu može učiniti da cijela slika izgleda savršeno.

Prilikom odabira odijela za vjenčanje, najčešće se bira crno ili sivo, dok malo odvažniji (pogotovo u ljetnom periodu) uzimaju i bijelo ili krem odijelo. Klasika je najbolji izbor za one neodlučne koji nisu sigurni kojem se stilu prikloniti.

Odijelo bi trebalo pratiti liniju vašeg tijela, ali i prikriti moguće nepravilnosti. Ukoliko vam kupljeno odijelo sasvim ne odgovara, odnesite ga krojaču kako bi ga prekrojio da u potpunosti odgovara vašem tijelu. Kada isprobavate sako, podignite ruke 3-5 cm kako biste vidjeli odgovara li vam. Podigne li se i sako znači da vam je preuzak i trebali biste uzeti nešto šire. Zapamtite – uvijek je bolje uzeti šire odijelo pa ga prekrojiti kod krojača nego uže koje se kasnije ne može modelirati. Što se tiče ramena, trebaju biti uz tijelo, ali ne previše kako ne biste mogli pomicati ruke. Tu obratite posebnu pažnju jer ramena krojač ne može prepraviti. U struku, sako vam, također, mora lijepo sjesti kada ga zakopčate. Jedva smije dodirivati struk. Rukavi sakoa moraju biti 1 cm duži od rukava košulje. Hlače se ne smiju gužvati na stopalima nego elegantno padati i samo blago dodirivati cipele. Rever i kravata moraju biti jednake širine, a ukoliko odaberete kravatu, vežite ju u čvor ‘četiri u jedan’ koji je jednostavan i elegantan (što je sako otvoreniji čvor smije biti veći).